Látnivalók

Termálfürdő Borgáta

Mindamellett, hogy a borgátai termálfürdő mindössze öt percnyi sétára található a Barackvirág Vendégházaktól, a környék rengeteg alkalmat kínál a szabadidő tartalmas eltöltésére. Hisz’ a XXI. század felgyorsult világában a távolságok egyre csökkennek, így miközben Borgáta egy csendes-nyugodt pihenőhely, addig azok is megtalálhatják itt a szamításukat, akik nem elégednek meg a termálfürdő nyújtotta lehetőségekkel. Ime néhány programlehetőség a teljesség igénye nélkül. A Barackvirág Vendégházak felett „magasodó” Kis-Somlyó hegy megmászása még azoknak sem okoz gondot, akik túracipőt eddig csak kirakatban láttak.

Élményfürdő Sárvár

A közeli Sárváron található elményfürdőt kicsinek és nagynak egyaránt érdemes kipróbálnia a sárvári víz Alkáli-hidrogénkarbonátos, natrium-kloridos gyógyviz. A gyógyfürdői szolgáltatásokon túl – szauna, masszázs, gyógymedencek - a termalfürdőben tavasztól őszig többfunkciós, úszásra is alkalmas strandmedence - csúszdákkal, hullámmedencével és fejesugró öböllel - sportpályák, napozókert várják a vendégeket. Ugyancsak Sárváron található a maga nemében egyedülálló Nádasdy vár, ahol a vöröstéglából rakott hídon athaladva érünk a várba. A kapubejáró boltíves előcsarnokában található a múzeum bejárata. A lépcsőkön túljutva máris elénk tárul a vár díszterme, a hazai barokk egyik legimpozánsabb belső tere. A díszterem oldalfalainak freskóin ószövetségi jelenetek, a mennyezeten pedig csataképek láthatók. A múzeum helyiségeiben tematikus kiállitások (történeti, nyomda- és térképtörténeti, iparművészeti) nyertek elhelyezést. Az egyre bővülő huszárgyűjtemény és kiállitás nemzetközi jelentősegű.

Sághegy

A bátrabbak a pár kilóméterre levő Ság-heggyel próbálkozhatnak. Lélegzetelállító látvány tárul elénk, ha a magasból tekintjük meg a valamikori bánya területet. A Ság hegy Magyarország „legfiatalabb” vulkánja a maga 5 millió évével. A múlt század elejétől egészen 1958-ig tartó külszini bányászat eredményeként a kiránduló elé tárul a tűzhányó szerkezete. A vulkán belsejében a geologiai tanösvény segíti a tájékozódást és ad tájékoztatást a különböző geologiai képződményekről. Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy a közelmúltban itt forgatták az Eragon cimű Hollywood-i filmet. A mozi diszleteit meg lehet tekinteni a hegy oldalában.

Sümegi vár

Sümeg felújított középkori vára mindössze egy kőhajításnyira található. A sümegi vár magában is nagy élmény, de nyaranta több hagyományőrző esemény is megrendezésre kerül, így érdemes „célirányosan” felkeresni. A vár a legendák szerint Koppány idejében már a hegyen magasodott, azonban az első irásos emlékek a XIII. századból származnak. Aki megmássza az erődítményhez vezető szerpentint úgy érezheti magát mintha visszacsöppent volna a múltba.

Celldömölki Mária kegyhely

A celldömölki Mária kegyhely felkeresését is javasoljuk mindenkinek, legyen vallásos, avagy sem. A dömölki apátság már a XIV. századtól látogatott búcsúhely volt. A történelem viharai többször vegigsöpörtek az apátságon, mígnem a XVIII. században a Kegytemplom elnyerte a mai formáját. Csodatevő Mária Kegyszobrát a templomban meg lehet tekinteni.

Somló hegy

A Borgáta illetve Somló hegy környéki pincék minden borbarát igényeit ki tudják elégíteni. A Somló a fehérszőlők, fehérborok termőterülete. Megtalálható itt a furmint, a juhfark, a hárslevelű, a tramini és az olaszrizling. Ezek a borok savakban, szárazanyagtartalomban, alkoholban gazdagok, és a hosszú érlelésnek köszönhetően erőteljes illattal ejtik rabul a fogyasztót. A somlai vár - első említése 1093–ból!!! származik - legszembetűnőbb különlegessége, hogy nem a hegy legmagasabb pontján található, így a hegy tetejéről madártávlatból tekinthetünk az erőditményre. A kilátó tetejéről egyedülálló látvány szorítja belénk a lélegzetet. Szép időben akár az Alpok havas csúcsai is láthatóak. A közeli Ausztria szintén egy napot betöltő tartalmas kirándulási illetve bevasárlási lehetőséget kinál (nyári árleszállítások alkalmával ajánlott!!!)

Szajki tavak

A Szajki tavakat körülölelő Szajki-erdő már meglehetősen régóta nyújt kikapcsolodást az errefelé vetődőknek. 1932-ben gróf Erdődy alakítatta ki magának az erdő mélyén csörgedező Csörgető-patak többszörös felduzzasztásával a tározó füzért. Az így letrejött 11 tó közül mára öt horgász- és egy fürdőzésre alkalmas tó maradt. Három tó teljesen eliszaposodott a területükön feljött nádas manapság szűrő, tisztító szerepet tölt be, ezért a fürdő tó vízének tisztasága egész évben garantált. A tavakat körülvevő sétákra csábító erdős terület kiváloan alkalmas a kikapcsolodásra akkor is ha nem vagyunk elkötelezett horgászok és az időjárás sem alkalmas a fürdőzésre.

Jeli arborétum

A Jeli Arborétumban egymástól kis távolságra helyezkednek el különböző növénytársulások, néha növényritkaságok, melyeket csupán hosszú fáradságos utazások árán tudnank megcsodálni valódi élőhelyükön. A különbözőségük ellenére mégsem egy széteső zöld mozaikot látunk, hanem illeszkedő egységeket, amelyek képesek egymásba fonódni, egymáshoz alkalmazkodni. Ez az egység hozza létre a kertek varázsát, amely olyan erős, hogy lelkiállapotunkat, gondolataink tisztaságát, szabadságérzetünket képes befolyásolni. A kert harmóniája éles tükre a kertépítő lelkületének, akaratának és céljainak. Az Arborétum 107 hektáros területen a növények bemutatjak Kina, Japán, Amerika, a Kaukázus és a Balkán hazánk földrajzi szélességével és domborzatával megegyező területeinek erdőtársulásait. A fenyőfélék száma meghaladja az ötvenet, megtalálható még a lágyszárú hagymás, hagymagumós és gyöktörzses növények 100-nál több faja is. Sétautak esőházak epületek, padok és utbaigazító táblák segítik a tájékozódást, teszik kellemesebbé az öttletet. Május és június hónapokban a havasszépe (rhododendron) tömeges virágzásakor a kert virágruhába öltözik. A nagymennyiségű virág, változatos színeivel és bódító illatával ejti ámulatba a látogatókat. A Vasi Hegyhát gyöngyszemét ez a tavaszi virágzás tette Európán is tuljutó hírűvé.

Berzsenyi Dániel emlékmúzeum Egyházashetye

A közeli Egyházashetye szülötte Berzsenyi Dániel (1776. május 7-én itt született a költő, ódaköltészetünk óriása, az akadémia rendes tagja. Bár a sors előbb a közeli Sömjénbe (Kemenessömjén), majd a Somogy megyei Niklara vetette, a Kemenesalja idealizált, lírai magasságokba emelt képe számos verseben megjelent), kinek 1750 körül épült barokk szülőházában emlékmúzeumot rendeztek be a költő tiszteletére: néhány használati tárgya, családi bútorok, könyvek, képek és egyéb dokumentumok láthatók.

Copyright (C) 2014 Barackvirág Apartmanok | Design WMT